Rygning og børn: Er passiv rygning fra e-cigaretter skadeligt?

0
348

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

E-cigaretter bliver til stadighed mere og mere populære, men er det farligt at dampe på dem? Og hvordan er det med passiv rygning fra e-cigaretter og børn i huset? Her kan du læse, hvilken forskning der er på området, samt hvordan det påvirker vores eget og vores børns helbred, når vi damper i hjemmet.

Brug e-cigaretter med forsigtighed

E-cigaretter er meget omdiskuterede, og de er langt fra så ufarlige, som du muligvis tror. Både personen, der damper, og dem, der er i nærheden, udsættes for skadelige stoffer. Udsættes børn for passiv rygning fra en e-cigaret, vil de få lige så meget nikotin i kroppen, som det er tilfældet ved almindelige cigaretter.

Det påpeger en rapport, der er udarbejdet af det norske Folkhelseinstitut, der er nordmændenes pendant til Sundhedsstyrelsen. Der er altså ikke nogen forskel på, om du damper, eller om du ryger e-cigaretter, når det kommer til mængden af nikotin i din egen eller dem, der udsættes for passiv rygning, krop.

Undersøgelsen viser imidlertid ikke, om det er mindre skadeligt, hvis der ikke anvendes nikotin i e-væsken. Det er nemlig muligt at få e-væske, der ikke indeholder nikotin. Det anbefales, at man generelt undgår at dampe, når der er børn til stede – også selvom e-væsken ikke indeholder nikotin.

Reducerer risikoen for kræft i forhold til tobak

Dampning anses som værende et positivt alternativ til almindelig tobaksrygning, fordi hverken personen, der damper, eller de personer, der befinder sig i nærheden af damperen, får tobaksrøg i sig. Samtidig reduceres risikoen for kræft i forhold til en person, der ryger almindelige cigaretter eller andre tobaksvarianter.

Bør anvendes som et rygestopsmiddel

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at du bruger e-cigaretter. Alligevel viser undersøgelser dog, at det er mindre skadeligt end almindelige cigaretter, og det anbefales derfor, at du anvende e-cigaretten som et middel til at stoppe med almindelig tobaksrøg. Sænk gradvist nikotinniveauet, indtil du ikke længere er afhængig af nikotinen.

EFTERLAD ET SVAR